Teātris ir visur Kuldīgā 2024 | Maksima Beitāna čella kamerkoncerts

13.10.2024
15:00
Kuldes muiža

Maksa Beitāna
čella kamerkoncerts

Kamerkoncerta aizraujošā un rosinošā programma aizvedīs klausītājus mūzikas atklājumu ceļojumā, kas aptver čella solo oriģinālmūziku no 18. līdz 20. gadsimtam, ko veidojuši tādi dižgari kā Johans Sebastians Bahs, Georgs Frīdrihs Hendelis, Zoltans Kodājs un citi.

Pagājušā gadsimta pirmajās desmitgadēs katalāņu čellists Pablo Kasalss atdzīvināja Baha solo svītas, gan klausītājiem, gan komponistiem atgādinot par viņa instrumenta skanējuma milzīgo potenciālu. Iedvesmojoties no viņa un viņa pēcteču, piemēram, harismātiskajiem Torteljē un Rostropoviča, daudzi mūsdienu komponisti ir sekojuši Baha piemēram. Čellists Maksims Beitāns šajā aizraujošajā čella solo koncertā piedāvās gan paša kompozīcijas un aranžējumus, gan pasaules slaveno komponistu skaņdarbus. Koncertā izskanēs majestātiski un biedējoši izaicinoši skaņdarbi – Hendeļa “Passacaglia” un Rahmaņinova “Prelūdija”, Hačaturjana solo sonāte un Rodžerio-Taguela “Flamenco”. Programmu pārdomāti noslēgs mūsdienu Ungārijas komponista Zoltana Kodāja mūzikas spilgtākie akordi.

Maksims Beitāns (Max Beitan) ir latviešu čellists, kurš šobrīd dzīvo Lugāno, Šveicē. Viņa čella izteiksme ir belkanto sintēze un “runāšanas” tehnika. Klausoties viņa sadarbību ar instrumentu, šķiet, ka viņš dažreiz dzied un dažreiz vienkārši runā. Pirmā starptautiskā debija bija jau astoņu gadu vecumā ar Kauņas Filharmonijas orķestra Haidna čella koncertu C mažorā. Maksims Beitāns spēlē uz Džovanni Rotas un Antonio Stradivari čelliem, ko piedāvā Fine Violins Vienna.

Mākslinieks ir piecu “Grand Prix” balvu ieguvējs, 15 starptautisku konkursu uzvarētājs, kā arī ir saņēmis Šveices valdības goda dāvinājumu.

Alma mater – Londonas Karaliskā mūzikas koledža, Lielbritānija, Scuola Musica di Fiesole, Itālija, Conservatorio della Svizzera Italiana, Šveice.

Maksims Beitāns ir uzstājies kopā ar Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri, Orchestra della Svizzera Italiana, Sinfonietta Rīga, Sanktpēterburgas Valsts akadēmisko Kapellu, Šveices kamerorķestri, Latvijas Nacionālās operas un baleta orķestri, Latvijas Nacionālās operas kori, Drēsdenes Filharmoniju, Kauņas pilsētas simfonisko orķestri u.c.

Teātris ir visur Kuldīgā 2024 | Robinsons