Māksla tevi gaida

31.05.2024 - 30.06.2024
Kuldīgas Mākslas nams

Māksla tevi gaida

Kā ierasts mācību gada noslēgumā, Kuldīgas Mākslas namā tiek iekārtota un plašākai sabiedrībai rādīta septītā, jeb Kuldīgas mākslas skolas noslēdzošā, kursa radošo noslēguma darbu izstāde. Lai gan šogad mākslas skolu absolvēs neliels kurss – 9 audzēkņi, tas nebūt nenozīmē, ka izstādē apskatāmie darbi ir mazāk iespaidīgi.

Sākot ar klasiskām vērtībām kā glezniecību, kuru pārstāv divi audzēkņi. Apspēlētas tēmas par sapņu mašīnu darbu sērijā “Mein Traum Audi”. Bet dziļi un mīlestības pilni izpētītas Kuldīgā labi zināmas vietas, kā arī mazāk zināmi, bet ne mazāk skaisti nostūri lielu un mazu, pat miniatūru, darbu sērijā “Vieta, kurā atgriezties”

Trīs audzēkņi izvēlējušies darbus veidot keramikā, strādājot gan ar akmens masu darbā “Medus slazds”, gan trauslo porcelānu, veidojot smalku trauku servīzi “Vēja pūķis”, gan veidojot dažādu materiālu sintēzi māla un papier mache tehnikā, radot skaistas, varētu pat teikt, romantiskas lampas ar nosaukumu “Nakts gaisma”

Vairāk uzdrīkstoties spēlēties ar nepazīstamiem materiāliem ir radīta faktūrgleznojumu sērija, kura attēlota interpretācija par slaveno Hokusai “Kanagavas vilni” un jūras tēmu kopumā. Pārliecinošs darbs uz lielformāta ar spēcīgām faktūrām patiesi spējis sevī iemiesot jūras varenību. To meklējiet darbā “Jūras stāsts”.

Veidoti darbi arī vairāk domājot par tekstilu un tā dažādajām iespējām. Tehnikā ar lielisku noskaumu “čunču tehnika” ( jeb angliski crazy wool ) radīts audums īstenā zero waste garā, jo ar čunču tehnikas palīdzību iepējams rast vietu visiem mazajiem auduma, diegu un vilnas atgriezumiem no tiem radot jaunu audumu. Tas apvienojumā ar smalkiem jēlvilnas filcējumiem un pērļu izšuvumiem radījis noslēpumaini dūmakainu darbu ar nosaukumu “Miglas rīts”

Ar tekstilu, bet jau gatavā formātā saistīts arī darbs “Sudraba Mēness, zelta Saule”, kas patiesībā ir vesela darbu kolekcija, jo sevī apvieno ar oriģināli radītiem trīs dizainiem sietspiedē apdrukātus džemperus tandēmā ar 20 porcelānā veidotiem auskariem, kas kopā veido stāstu par Saules un Mēness attiecībām.

Nekur daudz tālāk no pārdomām par noslēpumainību, sapņainību un dzīves dažādajiem pavērsieniem par sevi vēsta datorgrafikā radītā darbu sērija “Tūkstots vēlēšanās”. Darbos vēstīts par meiteni, kura seko senajam japāņu mītam – ja no papīra salocīsi tūkstots dzērves, tev tiks dota iespēja piepildīt vienu vēlēšanos.

Reizē krāsaini un latvietim tik raksturīgi neskaitāmi daudzos pelēkos toņos radītie darbi kopā apdzīvo Kuldīgas mākslas nama izstāžu zāli un vēsta par mākslas skolas audzēkņu tik dažādajiem raksturiem, interesēm un vērtībām. Izstāde apskatāma no 31.maija līdz 30. jūnijam. Māksla tevi gaida.

Līgo vakara balle Vārmē